Mistrovství republiky v půlmaratonu - Tábor

06.06.2012 13:31

V neděli se konalo již třetí letošní mistrovství republiky. Po indoor a silničním okruhu byla tentokrát změna a jel se půlmaraton, nikoliv víceboj. Organizátoři našli pro tuto událost pěkný okruh v Táboře v areálu Komora, který byl vystavěn pro cyklokrosové mistrovství světa, které právě na této trati předloni vyhrál Zdeněk Štybar. Pro inline závod se samozřejmě využil jen asfaltový okruh dlouhý 907 m, ale to vůbec nevadilo. Spíš naopak, protože takto krátký okruh umožnil divákům sledovat celý průběh závodu, nikoli jen otočky či cílovou rovinku. Jedině snad mohla být trať trochu širší, ale i to se dalo zvládnout. Celkem se jelo 24 okruhů, přičemž v každém z nich jsme nastoupali před cílovou rovinkou necelých 6 metrů výškového rozdílu, což také určitě přidalo na zajímavosti závodu. Při sjezdu jsme se naopak museli vypořádat s "dráhovou" zatáčkou, která mi naprosto vyhovovala, protože to je přesně to, co v současné době trénuji. Byla sice dost ostrá a najížděli jsme do ní vždy vcelku rychle, ale i tak byla v pohodě zvládnutelná a zatraktivnila celý závod i pro fotografy a diváky.

Vzhedem ke krátkému okruhu a hlavně k tomu, že byl závod mistrovstvím republiky, bylo více než vhodné, že ženy jely svůj závod odděleně a mohly se tak poprat o umístění jen mezi sebou a mohly ukázat své taktické dovednosti a chytrost, nikoliv jen schopnost udržet se s chlapy v balíku co nejdéle. V tomto ohledu hodnotím změnu v sérii LifeInLine velmi kladně a doufám, že v tomto oddělování závodů budou pokračovat i mimo mistrovské závody. V ženách vyhrála v sólovém úniku Katka Novotná z KSB Benátky. Na druhém místě dojela v čele cílového sprintu Slovenka Barbora Bakošová, za níž se dosprintovala dvojice náchodských ještě juniorských závodnic Klára Prokopová a Katka Novotná. Tímto výčtem jsem zmínil i mistyně republiky v jednotlivých kategoriích, tedy v seniorkách Kateřina Novotná (KSB Benátky), v juniorkách A Klára Prokopová (BK Náchod) a v juniorkách B Kateřina Novotná (BK Náchod).

(foto - Zdeněk Sauer)

Mužský závod byl obsazen snad všemi bruslaři současné české špičky, takže v kombinaci s důležitostí mistrovství republiky, zajímavým okruhem a parádním počasím bylo jasné, že půjde o parádní závod. Po oťukávacím prvním kole jsem se rozhodl trochu otestovat soupeře svižným tempem, které jsem držel asi tři kola. Jelo se celou dobu přes 40 km/h, takže rozhodně nešlo o vlažný začátek. V dalších kolech se na čele střidalo hlavně trio Jakub Apeltauer, Aleš Gorecki a já, přičemž Vojta Pospíšilík, Matěj Pravda a Richard Kudělásek občas vyzkoušeli jít do úniků a roztrhat pole. Já jsem během závodu zkusil také dva nástupy, které sice byly vcelku úspěšné ve smyslu, že se mi podařilo odskočit na dostatečnou vzdálenost a jel jsem sólově. Pokaždé však náskok vydžel přibližně tak kilometr a skupinka mě zase sjela. Na tomto okruhu bylo velmi náročné udržet náskok, protože je člověk pořád pronásledovatelům na očích a je pro ně tedy "červeným hadrem", který je žene vpřed. Proto o výsledku, oproti ženskému závodu, rozhodoval cílový sprint. V tom bylo důležité si předem najít dobrou pozici, protože trať byla úzká a ještě jsme dojížděli některé bruslaře o kolo, takže se tím trať ještě zúžila. Do cílové rovinky jsme vjeli v pořádí, které i proto vydrželo až do cíle - Ondra Suchý (BZK Praha), Matěj Krupka, Matěj Pravda (oba KSBM Praha/Inlinebus.cz), Richard Kudělásek (Brulsárna.cz) a Filip Adlt (TJ Žďár nad Sázavou).

Myslím, že jak pro nás, tak pro diváky byl konečně i nějaký český silniční závod atraktivní a určitě se líbil a doufám, že budou následovat další a další povedené závody.

Foto ze závodu najdete zde, výsledky všech závodů v Táboře pak zde.