Kaderlehrgang v německé Geře

23.11.2012 20:16

Kaderlehrgang, neboli minisoustředění pro širší německou reprezentaci, se konal o víkendu 17. - 18. 11. v Geře. Pořádajícími trenéry byla juniorská reprezentační trenérka Katharina Berg spolu s jejími oddílovými kolegy z Gery. Kempu se nakonec zúčastnilo něco kolem 90 lidí, mezi kterými byli i přizvaní němečtí reprezentanti v kolečkovém krasobruslení a také skupinka 11 českých zástupců z našeho oddílu KSBM Praha. 

Zdá se, že předsedkyně CECu Irmelin Otten chce do inline rychlobruslení opravdu přinést nový vítr. Soustředění v takovémto rozsahu se prý v Německu konalo poprvé. A hlavně nebylo přímo zaměřené na bruslení, jako bývají všechna ostatní soustředění. Na tomto minikempu šlo hlavně o posilování, skoky, imitace bruslení a trénink stability. Na vše pak dohlížel přítomný fyzioterapeut, ke kterému se v průběhu kempu mohl každý přijít ukázat se svým problémem.

 

Trénink na posilování byl pro nás myslím velmi přínosný, protože německá preciznost je, řekl bych, v posilování takřka nutností. Takže když nás nové cviky učil a opravoval opět nikdo méně vyhlášený, než reprezentační trenér německých vzpěračů, tak se nedá takovému tréninku nic vytknout. Snad jen to, že se mu nechtělo moc mluvit anglicky, když byl pozván na německý Kaderlehrgang, takže většina naší výpravy musela spoléhat na můj a tátův překlad. Myslím ale, že jsme to všichni zvládli dobře a z tohoto tréninku si mnoho odnesli.

Stejně tak z "atletické" koordinační části soustředění. V této fázi jsme cvičili tedy koordinaci, stabilitu, skoky a imitaci bruslení. Vyzkoušeli jsme si plno nových cviků, které nám někdy připadaly až trapně jednoduché. Toto hodnocení jsme ovšem po samotném provedení cviku museli upravit, protože to taková sranda kolikrát nebyla. 

Když jsme pak pozorovali skupinku německých reprezentantů při některých takovýchto cvicích, byli jsme docela překvapeni. Nechci tímto nikoho urazit a také se samozřejmě nejednalo o všechny bruslaře, ale něteří závodníci z německé reprezentace měli i s jednoduchými cviky (soudím tak podle cviků, které bežně děláme s našimi dětmi v oddíle) nemalé problémy. Takže jsme snad v Německu ostudu neudělali a sami sobě dokázali, že bychom třeba i mohli v nejbližších letech s Němci srovnat krok. Samozřejmě vím, že imitace není samotné bruslení a že vše se rozhoduje až na dráze, ale určitě jsme zjistili, že na tom nejsme nijak špatně. Konkurence v Čechách stále roste a tím by mohla růst i úroveň tréninků, právě díky níž jsou Němci stále o kousek vpředu. Mají vyrovnanější a větší tréninkové skupiny, ve které se všichni navzájem hecují a pomáhají si tak k lepším tréninkovým výsledkům. 

Doufejme, že se nám brzy podaří vytvořit v Modřanech také tak silnou skupinu, jako mají například v Darsmtadtu, nebo Gross-Gerau, odkud pochází velké množství evropských medailistů. Myslím, že základ takéhoto týmu už v KSBM máme, takže nic není nemožné:-)

Další foto na oddílové fb stránce Klubu sportovního bruslení Modřany