Tvarování karbonových bruslí

11.04.2014 01:01

Nevíte, jak správně vytvarovat brusle? Bojíte se, že je spálíte nebo zničíte? Niže přináčím překlad oficiálního návodu firmy CadoMotus, který je velmi osvědčený - boty při tomto tvarování velmi dobře změknou a přizpůsobí se tvaru Vaší nohy. Na pevnosti to nijak znát není a brusle se chová jako před tvarováním.

Pokud si někdo na tvarování sám netroufne, určitě mi napište a Vaše brusle můžeme vytvarovat u mě. Nezáleží na značce, stačí aby brusle byla výrobcem garantovaná jako tepelně tvarovatelná. Troubu a veškeré potřebné vybavení mám a jsem k dispozici.

 

Jak tvarovat boty: (návod na boty CadoMotus)

V troubě:

·  maximálně 60°C, 15 minut

·  Výhody

o prohřejete celou brusli zvenku i zevnitř na stejnou teplotu

o můžete dobře kontrolovat teplotu

 

·  Nevýhody:

o lepidlo a kůže se za tepla měknou a nemusí tak kůže během tvarování držet na původním místě a může se posunout (toto může ale být i výhoda, pokud potřebujete někde "povytáhnout" kůži.

o neopatrné zacházení může způsobit deformaci i jiných částí, než těch, které chcete tvarovat, například závitů na šrouby na přidělání rámu

·  Důrazně nedoporučujeme utahovat příliš tkaničky a přezku při zahřátých bruslích. Mohlo by to způsobit odlepení kůže, či poničení uchycení přezky. 

·  Postup:

o předehřejte troubu na 60°C

o vložte brusle dovnitř (doporučujeme s rámem bez koleček, aby se nezměnila rozteč v důsledku změny tvaru brusle) a nechte brusli 15 minut uvnitř

o teplota nesmí přesáhnout 60°C

o Vyndejte brusli z trouby (POZOR - bude horká!) a nazujte ji na nohu PŘES PONOŽKY (jinak hrozí popálení), ve kterých budete bruslit.

o Brusli utáhněte tkaničkami i přezkou dostatečně, aby se přizpůsobila noze, ne ale víc, než je nutné, aby nedošlo ke zničení brusle.

o Zůstaňte v brusli, dokud nevychladne a poté brusli sundejte a můžete bruslit.

Horkovzdušnou pistolí:

·  Výhody:

o Zahříváte jen ty části, které chcete tvarovat a nemusíte se tedy bát deformace jiných částí boty

o Brusle tímto tvarováním netrpí tolik jako při tvarování v troubě

o Zbylá část brusle zůstane nedotčená

·  Tvarování horkovzdušnou pistolí se doporučuje, pokud máte jen lokální problém na malém místě.

·  Doporučujeme krouživým pohybem nahřívat okolí místa, které chcete tvarovat. Ihned, co materiál změkne, můžete začít rukama (S RUKAVICEMI!), nebo speciálním nástrojem na opravu bot, brusli tvarovat.

·  Pokud chcete tvarovat i plosku boty, či část kolem prstů, pak doporučujeme tvarování v troubě.

 

UPOZORNĚNÍ: KAŽDÝM TVAROVÁNÍM ZTRÁCÍ BOTA NA TRVANLIVOSTI A MŮŽETE JI NEOPATRNÝM ZACHÁZENÍM POŠKODIT!