Neoficiální MS

23.04.2012 15:07

I tak by šly nazvat závody v Geisingenu. Sice byl letos teprve třetí ročník, ale i tak má tento závod nejlépe obsazené startovní pole ze všech evropských dráhových závodů. Na startu byla konkurence z celého světa kromě asiatů. Evropská špička pod vedením Barta Swingse, Fabia Francolliniho a Felixe Rijhnena, Amerika byla zastoupena Michaelem Cheekem, zástupci Nového Zélandu pod vedením Scotta Arlidge a hlavně velmi silná a početná kolumbijská výprava s několika mistry světa a v současnosti nejlepšími sprintéry Andrésem Muňozem a Pedro Causilem. Prostě závody, jaké se jen tak nevidí.

Na programu byl Dobbin sprint - nejatraktivnější závod ve sprintu na jedno letmé kolo, který je geisingenskou specialitou a nikde jinde se nejezdí. Proto je mezi závodníky takový zájem se do Geisingenu sjíždět a snažit se překonat zdejší neoficiální světový rekord. Z loňska ho držel Wei Lin Lo (Chinese Tei-Pei, MPC team), který jako první pokořil hranici 14s a zajel čas 13,99s. V seniorech bylo na startu celkem 40 závodníků a do finále postupovalo prvních 10. Kdo nezajel 200 m pod 14,49 s, neměl na finále nárok (průměrná rychlost přes 49,5 km/h). Zvítězil v čase 13,860s Andrés Muňoz a posunul tak opět hranice rychlosti na inline bruslích. Druhý skončil Pedro Causil, který zajel těsně nad 14s (oba vynikající kolumbijští sprinteři jezdící za tým Canariam MPC). Třetí dojel nejlepší Evropan Belgičan Bart Swings (Powerslide World Team). Letmé kolo jsem já úplně nezvládl podle svých představ, ale i když těsně, ale přece jen jsem si zlepšil čas z loňska na 15,75s. Matěj Pravda sprint zvládl dle předpokladů lépe a letmé kolo zajel za 15,074s.

 

10 km bodovací závod se kvůli prudkému dešti (ANO, OPRAVDU SE V HALE PŘESOUVAL ZÁVOD KVŮLI DEŠTI :D ) přesunul na nedělní ráno, protože střecha nad dráhou mírně prokapávala a na 40členný balík a bodovací závod by to bylo nebezpečné. Takže bodovačku jsme si dali ráno před rozjížďkami na 500 m a eliminačkou... Takže náročný den:-). V bodovacím závodě, jak už je v Geisingenu pravidlem, se od začátku jelo plné tempo a nikdo na nic nečekal. Hned od začátku byl v úniku F. Francollini a S. Arlidge. Poté se na ně sám dotáhl Bart Swings, který si posléze pohlídal celkem 21 bodů a nenechal se ohrozit ani dalším bruslařem, který se do skupiny dotáhl - A. Muňozem. Nejvíce sil měl do finiše i přesto, že jel jako jediný celý závod v čelní skupině v úniku, Fabio Francollini (EOskate tým) a i když neměl nejvíce bodů a skončil nakonec druhý za B. Swingsem, tak s časem 14min 15,043s ukázal, jak rychle se dá jezdit na dráze v Geisingenu. třetí skončil "sprinter" A. Muňoz. Matěj Pravda bohužel doplatil na soupeře, kteří ze závodu odstupovali a tím ho "odpárali", protože dotahovat se sám na takovouto rychlost je velmi náročné. Já jsem se držel ve skupině pronásledovatelů a do 40. kola jsem se cítil fakt dobře:) Pak mi ale bohužel už začly tuhnout nohy a pomalu jsem přestával stíhat. A protože jsem byl ve skupině poslední a odpadával jsem, tak v momentě, kdy bylo vidět, že se nedotáhnu a dojel bych sám, tak mě rozhodčí vypískali, protože se už zezadu blížili "uprchlíci". Pět kol mi chybělo k času pod 15 minut na 10 km..:( bohužel... Ale i tak jsem byl spokojený, protože kdy se mi jindy poštěstí jet závod na dráze rychlostí přes 40 km/h:-) Skončil jsem nakonec na 22. místě.

Pětistovku bych snad radši ani nezmiňoval... Sice jsem si zlepšil dráhový osobák, ale i tak jsem skončil bídně... V rozjížďce jsem jel jenom s Bartem Swingsem (S. Arlidge, Michael Cheek a Maarten Swings 500 m nejeli...) takže jsem bohužel moc šancí neměl...Postupovalo se z prvního místa a 8 nejlepších časů. No alespoň ten osobák:) Matěj měl naopak rozjížďku dost nabitou - Andres Muňoz, Sebastian Arce, Juan Nayib Tobon a Ruurd Dijkstra, takže když se tři Kolumbijci prali o první místo, Matějovi stačilo se co nejlépe držet a tím si zajet skvělý čas. Ten mu nakonec těsně nestačil na postup a skončil jako první nepostupující na 17. místě. Ve finále pětistovky se nakonec předvedli A. Muňoz, B. Swings, S. Arce a velkým překvapením byl postup německého závodníka Etiena Ramaliho, který letos bydlí v Geisingenu a šel velmi nahoru. Muňoz si sprinterskou korunu vzít nenechal a dojel si pro vítězství. Za ním dojel S. Arce, B. Swings a E. Ramali, který předvedl velmi bojovný a se soupeři vyrovnaný výkon.

Posledním závodem tohoto náročného dne a i víceboje bylo 15 km eliminačka. Vyřazovalo se od 64. kola po jednom člověku. Prvních deset kol jsem dost protrpěl, protože po předchozích závodech jsem byl přece jen trochu unavený a asi jsem se i míň rozcvičil... To jsem si říkal, že se stěží dočkám prvního vyřazování, jak mě bolely nohy:D To se nakonec ale zlomilo a já se rozhýbal a už jsem mohl jet jak jsem chtěl. Kola se jezdila opět v tempu kolem 16,5 - 17s na 200 m, takže ani vyřazovačka nebyla nijak pomalá. S vyřazováním jsem problém neměl, ale pro jistotu jsem jezdil venkem, abych se nenechal někde zbytečně zavřít a vyřadit. Jestli mě to stálo zbytečně moc sil nemůžu říct, ale aspoň jsem měl volnost na předjíždění. Skončil jsem na 21. místě, když jsem předjel nejprve Scotta Arlidge a potom jsem vyřadil i Ruurda Dijkstru a Pascala Ramaliho. Matěj skončil těsně před prvním vyřazováním na 30. místě.

Celkové hodnocení se mi kvůli sprintům moc nepovedlo, ale z vytrvalostních tratích mám dobrý pocit a jsem rád, že se trénink, který zaměřuju právě na tyto závody, projevuje a mám víc sil, než vloni:-) Matěj zase předvádí super výkony při sprintech, tak se můžeme při tréninku dál skvěle doplňovat a učit se jeden od druhého.

Velkým "překvapením" byl také ovšem výsledek Terezy Bohumské. My jsme sice dobrý výsledek čekali, ale když už i Bianca Rosenboom sama při obědě nahodila téma směrem k naší šikovné závodnici, docela jsme koukali:-) Ještě víc byla ale Bianca překvapená, když jsme se zmínili, že Tereza závodí o kategorii výš, než by mohla. Překvapení nad výkony ale bylo pochopitelné. Tereza si totiž počínala, jako by do této kategorie patřila a ještě se v ní pohybovala v první desítce. Na 500 m dokonce postoupila do semifinále. V posledním závodě (1500 m) dokonce skončila ještě výš - na 7. místě a v posledním kole dokonce zajela svůj rekord na letmé kolo - 17,002 s. (42,35 km/h). V celkovém pořadí skončila na skvělém osmém místě z 19 kadetek jen tři místa za polskou závodnicí Malwinou Fituch.

Celkové výsledky najdete zde. Fotky zde